Siirry pääsisältöön

Luontokohteet

Joenmäenvuori

Joenmäenvuori sijaitsee keskeisellä paikalla Harjurannan kylää ja kohoaa kaikessa kauneudessaan 174 metrin korkeuteen, ja on siten Varkauden talousalueen korkein paikka. Joenmäenvuorella on aikojen saatossa ollut kolme erilaista tornirakennelmaa. Välirauhan aikana rakennettu torni palveli jatkosodan aikana mm. tähystyspaikkana idästä tulevien venäläisten koneiden varalta. Tähystäjinä toimivat lähinnä oman kylän sotilastytöt ja -pojat.
Vuorelle kulkee tie, mutta maastossa voi patikoida esim. luontopolkua pitkin. Se ei kuitenkaan sovellu huonojalkaisille eikä pienille lapsille, sillä maasto on joiltakin osin erittäin vaativa.

Myllypuro

Myllypuro erottaa varsinaisen kylämäisen asutuksen Joenmäenvuoresta. Luonnontilainen puro on noin 2,3 kilometrin pituinen. Vuonna 1995 tehdyssä maakunnallisessa tutkimuksessa Myllypuro sijoittui kahdenkymmenen arvokkaimman luontokohteen joukkoon Pohjois-Savossa. Puron ympäristössä kasvaa kaikkiaan 74 erilaista kasvia. Erään lähteen alapuolisessa purossa kasvaa kiiltolehväsammal, jota esiintyy koko maassa vain yhteensä muutaman kymmenen neliömetrin alueella.
Puron varrella on ollut 1800-luvun loppupuolella kaksi vesivoimalla toimivaa myllyä, joissa ainakin toisessa oli pärehöylä ja alkeellinen raamisaha. Nykyään näistä on muistona vain myllynkiviä.
Myllypuro, virtaava vesi

Luontopolku

Peisin kunto- ja luontopolku kulkee 4,3 kilometrin pituisen, joiltakin osin erittäin vaativan lenkin Harjurannan luontokirkon ja Peisin laavun läheisyydessä. Polulta on hyvä poiketa Peisin luolastoon ihmettelemään ja vilvoittelemaan, ja siirtymään ajatuksissaan taaksepäin jopa tuonne Peisin aikaan.

Luontopolun alkupiste opasteineen on Harjurannantien varressa, Varkaudesta tullessa vasemmalla puolella. Luontopolku päättyy Pukkikankaantien varteen, josta on vielä lyhyt kävelymatka takaisin Harjurannantielle, polun alkupisteeseen.

Luontopolkuun ja sen varren kohteisiin voit tutustua Harjurannan Nuorisoteatterin toteuttamien ääniopasteiden avulla.

Kurkkaa myös, mitä Retkipaikka ja Luontopolkumies kirjoittavat!
Luontopolku, kiemurteleva reitti puiden välissä

Peis Immosen luolasto

Peis Immosen luolasto sijaitsee myös Joenmäenvuorella. Perimätiedon mukaan tässä luolastossa asusti kesäisin 1900-luvun alkupuolella Peis-niminen yksinäinen mieshenkilö. Peisistä on olemassa varsin hupaisia tarinoita. Yhden tarinan mukaan hänen tapansa oli liikkua kesäisinkin vain suksilla. Peisin kätkemä aarrearkku avaimineen on vieläkin löytämättä...

Peisin luolasto, kivien lomassa aukko syvemmälle onkaloon

Peisin laavu

Joenmäenvuorella palvelee Peisin laavu. Laavua voivat käyttää lenkkeilijät ja retkeilijät sekä luontokirkkoon tutustujat ja tilaisuuksien järjestäjät. Tilauksesta kyläyhdistys toimittaa laavulle myös polttopuita, mutta ilkivallan vuoksi niitä ei ole jatkuvasti saatavilla.

Peisin laavu, Eko Ropponen laavulla talvisaikaan


Luontokirkko

Luontokirkko rakennettiin talkoovoimin Joenmäenvuorelle vuonna 2000 lähes vuoren korkeimmalle paikalle kunnalta vuokratulle maalle. Kirkon vihki käyttöön piispa Wille Riekkinen ja kirkko on vapaasti kaikkien käytössä. Sisälle kirkkoon mahtuu istumaan noin 40 henkilöä, joten se on oivallinen paikka esimerkiksi pienimuotoisiin perhejuhliin. Joka kesä luontokirkolla vihitäänkin pariskuntia avioliittoon. Luontokirkon varaukset p. 046 845 7213 tai harjurannan.kylayhdistys(a)gmail.com.

Luontokirkko, seurakunnan pappi pitämässä jumalanpalvelusta
Varkauden seurakunnan järjestämä Metsäkirkko 12.8.2018

Luontokirkon vieraskirjan sadat nimet ja positiiviset kommentit osoittavat, että tämän kaltaiselle paikalle on todella tarvetta. Kyläyhdistys järjestää luontokirkolla joka vuosi jouluviikolla perinteisen Joulurauhan julistamisen yhteistyössä Varkauden seurakunnan kanssa.

Luontokirkolle ja Peisin laavulle pääsee perille autolla Joenmäentieltä haarautuvaa metsätietä pitkin. Kartta kohteeseen.

Valokuvaaja Timo Heinonen on ikuistanut kirkon ja ympäröivän luonnon kauneutta marraskuussa 2011, katso kuvat: https://www.flickr.com/photos/timoheinonen/sets/72157628059546604/

Luontokirkko, näkymä kirkon sisälle kesäaikaan

 

Kotakallion luonto- ja ajatelmapolku

Härmäniemessä sijaitsee Kotakallion luonto- ja ajatelmapolku, jonne on matkaa n. 4,5 kilometriä Harjurannantien risteyksestä. Itse polku on noin kaksi kilometriä pitkä ja sen varrelle on sijoitettu kaikkiaan neljäkymmentä kylttiä, joista osa kertoo ympäröivästä luonnosta ja osan on tarkoitus pysäyttää kulkija ajattelemaan. Polku on avoinna kaikille luonnossa liikkujille, ja tilauksesta polun varrella sijaitseva kota aukeaa ryhmille ruokailua yms. varten. Yhteydenotot Marketta Pöllänen, p. 040 543 8771 tai marketta.pollanen(at)luontowoimaa.fi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hallitus 2021

Harjurannan Kyläyhdistyksen vuosikokouksessa 28.6.2021 valittiin hallituksen puheenjohtaja sekä jäsenet kuluvalle toimikaudelle. Hallitus järjestäytyi 7.7.2021 kokouksessaan seuraavasti: Puheenjohtaja Jussi Mikkonen toimii myös rahastonhoitajana. Sihteeriksi valittiin Ida Markkanen, varapuheenjohtajaksi ja tiedottajaksi Tiina Immonen. Hallituksen muut jäsenet ovat Mika Immonen, joka toimii myös venepaikkavastaavana, Jaana Luostarinen, Marketta Pöllänen, Heimo Pöllänen sekä Ari Puustinen. Vuosikokouksen valtuuttamana hallitus kutsuu koolle tarpeelliset työryhmät, mm. alueiden kunnossapitoon, tapahtumajärjestelyihin sekä liikuntatoimintaan liittyen. Jos olet kiinnostunut osallistumaan kyläyhdistyksen toimintaan matalalla kynnyksellä, tule mukaan työryhmien toimintaan! Ota yhteyttä p. 046 845 7213 tai sähköpostitse harjurannan.kylayhdistys@gmail.com. Huomioithan, että toimimme vapaaehtoispohjalta, joten joskus vastaamisessa saattaa kestää.

Laituri ja ponttooneita myynnissä

Harjurannan Kyläyhdistys myy tarjousten perusteella laiturin ja 2 kpl ponttooneita.       Laituri nähtävillä Jokilahden uimapaikalla ja ponttoonit Kylätuvalla. Tavarat myydään siinä kunnossa kuin ne myyntihetkellä ovat, ilman palautusoikeutta.   Tarjoukset (1. tarjous laiturista ja 2. tarjous ponttooneista) tulee jättää 13.9.2020 mennessä Kylätuvan postilaatikkoon suljetussa kirjekuoressa. Tarjoukset avataan 14.9. ja voittajalle ilmoitetaan käsittelyn jälkeen. Tarjouksesta tulee käydä ilmi tarjoajan yhteystiedot (nimi ja vähintään puhelinnumero).   Voittaneen tarjouksen jättäjä sitoutuu maksamaan tarjoamansa summan kyläyhdistyksen ilmoittamalle tilille kahden päivän sisällä sekä kuljettamaan pois ostamansa tavaran omalla kustannuksellaan viikon sisällä.   Lisätietoja sähköpostilla harjurannan.kylayhdistys(a)gmail.com tai p. 046 845 7213

Harjurannan juhannustanssit

Harjurannan juhannustanssit  tanssitaan Kylätuvalla perjantaina 23. kesäkuuta klo 17 alkaen. Tuolloin  tanssikansaa saapuvat viihdyttämään Hanna Krans ja trio Make-Rami-Marlen. Hanna Krans on  Ylitorniolta kotoisin oleva pohjoisen tyttö, jonka elämään laulaminen on kuulunut vahvasti jo pienestä pitäen. Hanna on myös osallistunut vuosien varrella eri laulukilpailuihin, joista Sininen ja Valkoinen -laulukilpailusta lohkesi ensimmäinen sija vuonna 2019. Kesällä 2022 Hanna vieraili levytysstudiossa, josta tuomisina singlejulkaisu ”Ei virta mua vie”. Lauluntekijätiimin Jari Puhakka ja Annika Aakkula kanssa yhteistyö saa jatkoa vuoden 2023 uuden singlejulkaisun muodossa. Tutustu Hannan musiikkiin YouTubessa ! Trio Make-Rami-Marlen ei paljon esittelyjä kaipaa, sillä tämä aurinkoinen musiikkiryhmä on tuonut musiikin iloa jo useamman vuoden ajan eri tilaisuuksissa ympäri Varkautta. Kerrotaan kuitenkin, että  Make on Martti Holopainen (hanuri ja laulu), Rami on Raimo Suurholma (kitara ja laulu)