Siirry pääsisältöön

Harjurannan historiaa

Harjuranta oli osa Kangaslammin kuntaa aina vuoteen 2005 saakka, jolloin se kuntaliitoksen myötä tuli osaksi Varkauden kaupunkia. Alla katkelma teoksesta Linna ja maakunta. Savonlinnan seudun kotiseutulukemisto (Karttunen, Toivo J., Liukko, Aaro, Vaahtoluoto, Jalmari), joka kertoo myös Harjurannan historiaa: 
Kangaslammin vaiheet liittyvät Rantasalmen pitäjään aina vuoteen·1894, jolloin senaatin päätöksellä 19.10. se sai suunnilleen ne rajat, jotka sillä nyt on. Vesikansan nimellä tunnettiin Kangaslampi silloin, kun se emäpitäjän, Rantasalmen, suostumuksella 1862 tuli rukoushuonekunnaksi. Sekä kunnalliset että seurakunnalliset asiat hoiti Rantasalmi, kunnes Kangaslampi muutettiin senaatin päätöksellä 12.3.1869 kappeliksi ja se sai niin ollen itse päättää sekä seurakunnan että kunnan asioista.

Väkiluku

Pieni oli kappelin väkiluku 1871, vain 644 henkeä; miehiä 320 ja naisia 324. Pieni oli myöskin maa-alue, joka siihen kuului, vain 177 km2. Kylät olivat Joutsenlahti, Pisamalahti – nykyinen nimi Kangaslampi – ja Rauhamäki: Lisäksi osia Harjurannan ja Palvalahden kylistä. Väkiluku kuitenkin kasvoi. Rantasalmelta muutti irtainta väkeä Kangaslammille, koska täällä oli töitä saatavissa. 1897 oli asukkaiden määrä kaksinkertaistunut: 567 naista ja 622 miestä, yhteensä 1189 henkeä. Kun sitten Harjurannan, Palvalahden ja Hevonlahden kylät kokonaisuudessaan liitettiin Kangaslampiin, kohosi väkiluku 2484 henkeen.

Luonto

Kangaslammin pitäjä on kokonaisuudessaan, joitakin saaria lukuunottamatta Suomen· suurimman saaren, Soisalon, eteläosassa. Pitäjä on pitkä ja kapea, linnuntietä· 41, maa- ja vesitietä 51 km, eikä se missään ylitä 15 km leveyttä. Onpa kirkonkylän kohdalta vain 5 km Leppävirran rajaan. Kun maasto on pääasiallisesti moreeniharjujen luoteis- ja kaakkoissuuntaan halkoma, on rannikko hyvin rikkinäinen: pitkiä niemiä ja runsaasti saaria. Niemistä mainittakoon Harjurannalla Mankilan saari, joka ei ole saari, vaikka sitä sellaiseksi sanotaan, koska kannaksen poikki on tehty kaivanto venekulkua· varten korkean veden aikana. Joutsenlahden kylässä on Härmäniemi. Senkin yhdistää kapea Härmäntaipaleen kannas varsinaiseen kylään.

Kannaksen yli teloja pitkin vedettiin ennen veneet, kun ei haluttu kiertää 13 km niemen ympäri. Kangaslammin kylässä on 5 km pitkä Pisamaniemi. Sen erottaa kylästä Perhon kannas, joka myös oli veneidenvetotaival. Pisamaniemen erottaa sen ja Härmäniemen välissä olevasta Joutsenniemestä 4 km pitkä Harjulahti ja sen jatkona Rauhasalmi. Kirkolla on Itkonsaari, joka sekin on niemi, koska sen yhdistää kirkonkylään kilometrin pituinen kaunis tie. Itko on yhtä luonnonkaunis kuin Punkaharju, sillä se on osa siitä harjujonosta, joka jääkauden lopulla muodostui ja alkaa Kangaslammin asemalta jatkuen kirkonkylän, Itkon, Ahvensalmen ja Kerimäen kautta Punkaharjulle.


Lisää Kangaslammin ja osittain siis myös Harjurannan historiasta löytyy internetistä esim. Saranat > Aikajanat > Kangaslammin aikajana.

Kommentit

  1. Olen viettänyt tänään mielenkiintoisen ja hauskan ja myös jännittävän päivän tutustuessani Kangaslammin,Harjurannanja Viljolahden historiaan. Kokoan teidän kanssanne Varkauden Maaseutuohjelmaa, joka toivottavasti valmistuu jouluksi. t. Liisa Jokela Sydän-Savon Maaseutupalvelut

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Juhannustanssit Kylätuvalla

Keskikesän juhlaa vietetään Harjurannalla juhannustanssien merkeissä! Kellohelmat heilumaan ja suunta Kylätuvalle, jossa tanssijalkaa herkistää supersuosittu Orkesteri Illanvarjo. Näissä tansseissa kukaan ei jää seinäruusuksi! Katettu tanssilavamme suojaa sateelta ja paahteelta. Kylätuvan kahvio ja Martin pubi tarjoilevat helpotusta janoisille ja pikkupurtavaa kaipaaville. Illan ohjelmassa on huomioitu myös perheen pienimmät, sillä salissa soivat kuumimmat rytmit lasten omassa diskossa. Juhannustanssit Harjurannan Kylätuvalla perjantaina 24.6. klo 17-21. Liput aikuisilta 10€ (sis. kahvi/tee). Lapsille discoon vapaa pääsy. Tervetuloa viettämään juhannusta Harjurannalle!

Ilouutisia tanssin ystäville!

Perinteinen Harjuranta-päivä järjestetään tänä vuonna lauantaina 24.7., kun kyläyhdistys tuo tanssimusiikkia Kylätuvalle. Luvassa on mukavaa menoa koko illaksi. Illan aloittaa klo 18 hurmaava Eija Kettunen, joka on niittänyt voittoja useissa laulukilpailuissa. Eijan meriitteinä mainittakoon Seniorilaulaja 2010 mestaruus, Mega Tähti 2014, Kainuun tangotaitokilpailun voitto 2016, Tangomaestro 2017, Laila ja Olavi -kilpailun seniorisarjan voitto 2017, SenioriMestarit laulukilpailun voitto 2018 ja Pentti Viherluoto -laulukilpailun voitto 2020. Eija Kettunen Eijan jälkeen lavan valtaavat illan pääesiintyjät Duo Tangokuningas Petri Hervanto säestäjänään Anssi Huotari (harmonikka, kitara ja laulu). Petri ja Anssi viihdyttävät tanssikansaa klo 19 alkaen. Kylätuvan pihamaalle rakentuu tanssilava, jolla kelpaa pyörähdellä, säällä kuin säällä.  Kannattaa siis kaivaa tanssikengät ja kellohelmat esiin, sillä nyt niitä pääsee tuulettamaan! Petri Hervanto Loppuillasta tunnelmoi trubaduuri Jere Hartik

Hallitus 2021

Harjurannan Kyläyhdistyksen vuosikokouksessa 28.6.2021 valittiin hallituksen puheenjohtaja sekä jäsenet kuluvalle toimikaudelle. Hallitus järjestäytyi 7.7.2021 kokouksessaan seuraavasti: Puheenjohtaja Jussi Mikkonen toimii myös rahastonhoitajana. Sihteeriksi valittiin Ida Markkanen, varapuheenjohtajaksi ja tiedottajaksi Tiina Immonen. Hallituksen muut jäsenet ovat Mika Immonen, joka toimii myös venepaikkavastaavana, Jaana Luostarinen, Marketta Pöllänen, Heimo Pöllänen sekä Ari Puustinen. Vuosikokouksen valtuuttamana hallitus kutsuu koolle tarpeelliset työryhmät, mm. alueiden kunnossapitoon, tapahtumajärjestelyihin sekä liikuntatoimintaan liittyen. Jos olet kiinnostunut osallistumaan kyläyhdistyksen toimintaan matalalla kynnyksellä, tule mukaan työryhmien toimintaan! Ota yhteyttä p. 046 845 7213 tai sähköpostitse harjurannan.kylayhdistys@gmail.com. Huomioithan, että toimimme vapaaehtoispohjalta, joten joskus vastaamisessa saattaa kestää.