torstai 16. maaliskuuta 2017

Vastuu siirtynyt tienkäyttäjille

Maaliskuun alussa Harjurannantiellä kolaroitu auto,
joka lähti heittelehtimään jäisellä tiellä ja päätyi
pylvääseen. Tilanteessa ei tullut henkilövahinkoja.
Kulunut talvi on ollut todella vaikea, niin tienkäyttäjille kuin talvikunnossapidosta vastaaville. Harjurannan alueen teillä on sattunut kymmeniä ulosajoja ja pelti on kolissut. Viimeksi maanantaina oli edellytykset onnettomuudelle, jossa osallisena olisi ollut alakoululaisia. Soisalon Liikenteen koulukyyti kaatui kapealla Härmäniementiellä ojaan, mutta onneksi auto oli tyhjänä ja vasta hakemassa lapsia Kangaslammin kouluun.

Olemme keskustelleet useiden talvikunnossapidosta huolestuneiden kyläläisten kanssa, liian moni heistä on joutunut kokemaan omakohtaisesti läheltäpiti-tilanteita. Alueen teitä työkseen käyttävät yrittäjät, kuten koulukyytejä ajavat liikennöitsijät, ovat myös antaneet palautteensa talvikunnossapidosta.

Yleisten teiden rakentamisesta ja hoidosta vastaa Pohjois-Savon ELY-keskus, jolle kuuluvat kylällämme maanteistä Harjurannantie ja paikallisteistä Härmäniementie. Tällä hetkellä kunnossapidosta vastaa Savon Kuljetus Oy.

Harjurannan Kyläyhdistys on ollut yhteydessä niin Savon Kuljetus Oy:n, Varkauden kaupunkiin, kuin Pohjois-Savon ELY-keskukseen ja vaatinut toimenpiteitä teiden kunnossapidon parantamiseksi. Olemme vaatineet Harjurannantien korjausta Pohjois-Savon ELY-keskukselta viimeksi keväällä 2016 ja aiomme uusia vaatimuksemme tänä keväänä. Jatkamme vaikuttamista Varkauden Maaseutuohjelmassa, jonka yhtenä osana olemme nostaneet esiin Varkauden haja-asutusalueen infrastruktuurin toimivuutta.

Tässä yhteydessä on nostettava hattua kaikille kylän asukkaille, jotka ovat jaksaneet vaatia laatua teillemme, kuten rakennusinsinööri Heimo Pölläselle. Hän on nostanut esiin Härmäniementien ongelmat ja saanut ELY-keskukselta lupauksen että tiehen aiemmin rakennetut virheet korjataan sen edellyttämälle tasolle.

Tällä hetkellä teillä näkyvät nopeusrajoitus- ja päällystevaurio -liikennemerkit siirtävät vastuun tien kunnossapitäjältä tienkäyttäjälle. Korvauksen hakeminen ELY-keskukselta on vaikeaa, vähintään työlästä. Omavastuu se on vakuutuksissakin. Toivomme, että olemme tässä asiassa väärässä ja vastuu on tien kunnossapitäjällä eikä kylien asukkailla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti