Siirry pääsisältöön

Harjurannan historiaa

Harjuranta oli osa Kangaslammin kuntaa aina vuoteen 2005 saakka, jolloin se kuntaliitoksen myötä tuli osaksi Varkauden kaupunkia. Alla katkelma teoksesta Linna ja maakunta. Savonlinnan seudun kotiseutulukemisto (Karttunen, Toivo J., Liukko, Aaro, Vaahtoluoto, Jalmari), joka kertoo myös Harjurannan historiaa: 
Kangaslammin vaiheet liittyvät Rantasalmen pitäjään aina vuoteen·1894, jolloin senaatin päätöksellä 19.10. se sai suunnilleen ne rajat, jotka sillä nyt on. Vesikansan nimellä tunnettiin Kangaslampi silloin, kun se emäpitäjän, Rantasalmen, suostumuksella 1862 tuli rukoushuonekunnaksi. Sekä kunnalliset että seurakunnalliset asiat hoiti Rantasalmi, kunnes Kangaslampi muutettiin senaatin päätöksellä 12.3.1869 kappeliksi ja se sai niin ollen itse päättää sekä seurakunnan että kunnan asioista.

Väkiluku

Pieni oli kappelin väkiluku 1871, vain 644 henkeä; miehiä 320 ja naisia 324. Pieni oli myöskin maa-alue, joka siihen kuului, vain 177 km2. Kylät olivat Joutsenlahti, Pisamalahti – nykyinen nimi Kangaslampi – ja Rauhamäki: Lisäksi osia Harjurannan ja Palvalahden kylistä. Väkiluku kuitenkin kasvoi. Rantasalmelta muutti irtainta väkeä Kangaslammille, koska täällä oli töitä saatavissa. 1897 oli asukkaiden määrä kaksinkertaistunut: 567 naista ja 622 miestä, yhteensä 1189 henkeä. Kun sitten Harjurannan, Palvalahden ja Hevonlahden kylät kokonaisuudessaan liitettiin Kangaslampiin, kohosi väkiluku 2484 henkeen.

Luonto

Kangaslammin pitäjä on kokonaisuudessaan, joitakin saaria lukuunottamatta Suomen· suurimman saaren, Soisalon, eteläosassa. Pitäjä on pitkä ja kapea, linnuntietä· 41, maa- ja vesitietä 51 km, eikä se missään ylitä 15 km leveyttä. Onpa kirkonkylän kohdalta vain 5 km Leppävirran rajaan. Kun maasto on pääasiallisesti moreeniharjujen luoteis- ja kaakkoissuuntaan halkoma, on rannikko hyvin rikkinäinen: pitkiä niemiä ja runsaasti saaria. Niemistä mainittakoon Harjurannalla Mankilan saari, joka ei ole saari, vaikka sitä sellaiseksi sanotaan, koska kannaksen poikki on tehty kaivanto venekulkua· varten korkean veden aikana. Joutsenlahden kylässä on Härmäniemi. Senkin yhdistää kapea Härmäntaipaleen kannas varsinaiseen kylään.

Kannaksen yli teloja pitkin vedettiin ennen veneet, kun ei haluttu kiertää 13 km niemen ympäri. Kangaslammin kylässä on 5 km pitkä Pisamaniemi. Sen erottaa kylästä Perhon kannas, joka myös oli veneidenvetotaival. Pisamaniemen erottaa sen ja Härmäniemen välissä olevasta Joutsenniemestä 4 km pitkä Harjulahti ja sen jatkona Rauhasalmi. Kirkolla on Itkonsaari, joka sekin on niemi, koska sen yhdistää kirkonkylään kilometrin pituinen kaunis tie. Itko on yhtä luonnonkaunis kuin Punkaharju, sillä se on osa siitä harjujonosta, joka jääkauden lopulla muodostui ja alkaa Kangaslammin asemalta jatkuen kirkonkylän, Itkon, Ahvensalmen ja Kerimäen kautta Punkaharjulle.


Lisää Kangaslammin ja osittain siis myös Harjurannan historiasta löytyy internetistä esim. Saranat > Aikajanat > Kangaslammin aikajana.

Kommentit

  1. Olen viettänyt tänään mielenkiintoisen ja hauskan ja myös jännittävän päivän tutustuessani Kangaslammin,Harjurannanja Viljolahden historiaan. Kokoan teidän kanssanne Varkauden Maaseutuohjelmaa, joka toivottavasti valmistuu jouluksi. t. Liisa Jokela Sydän-Savon Maaseutupalvelut

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hallitus 2021

Harjurannan Kyläyhdistyksen vuosikokouksessa 28.6.2021 valittiin hallituksen puheenjohtaja sekä jäsenet kuluvalle toimikaudelle. Hallitus järjestäytyi 7.7.2021 kokouksessaan seuraavasti: Puheenjohtaja Jussi Mikkonen toimii myös rahastonhoitajana. Sihteeriksi valittiin Ida Markkanen, varapuheenjohtajaksi ja tiedottajaksi Tiina Immonen. Hallituksen muut jäsenet ovat Mika Immonen, joka toimii myös venepaikkavastaavana, Jaana Luostarinen, Marketta Pöllänen, Heimo Pöllänen sekä Ari Puustinen. Vuosikokouksen valtuuttamana hallitus kutsuu koolle tarpeelliset työryhmät, mm. alueiden kunnossapitoon, tapahtumajärjestelyihin sekä liikuntatoimintaan liittyen. Jos olet kiinnostunut osallistumaan kyläyhdistyksen toimintaan matalalla kynnyksellä, tule mukaan työryhmien toimintaan! Ota yhteyttä p. 046 845 7213 tai sähköpostitse harjurannan.kylayhdistys@gmail.com. Huomioithan, että toimimme vapaaehtoispohjalta, joten joskus vastaamisessa saattaa kestää.

Harjuranta-päivä 2024

Tervetuloa viettämään aurinkoista ja lämmintä kesäpäivää Harjurannalle! Perinteisillä Harjuranta-päivillä 27.7. on luvassa ohjelmaa niin lapsiperheille kuin musiikin ystäville. Kesäpäivään kuuluu ilman muuta pomppulinna ja pehmis, sekä herkulliset virvokkeet kahviosta. Kylätuvan piha-alueella on nähtävillä Kahvankiäntäjien sekä Small Town Cruisersien vanhoja menopelejä.  Illan tullen tanssijalkaa herkistää savolainen bilebändi Olonkorjuu! Martin pubi on avoinna ja palvelee janoisia anniskeluoikeuksin.  Kylätuvalle on esteetön pääsy päätyovesta. Tapahtuman juontaa Lempi Liimaska! Ohjelma (muutokset mahdollisia): klo 15 Kylätuvan kahvion uuden nimen paljastaminen klo 15-19 takakonttikirppis Myyntipaikka 5€/auto tai peräkärry Paikkavaraukset s-postitse harjurannan.kylayhdistys@gmail.com tai tekstiviestillä p. 046 845 7213 Myyjät paikalle klo 14.30 mennessä, paikkamaksu käteisellä tai kortilla. Kylätuvan kahvio ja WC-tilat palvelevat niin myyjiä kuin asiakkaita.  Kirppisalue ...

Varkauden vuoden vapaaehtoinen 2024

  Ehdota Varkauden vuoden vapaaehtoista! 1.-30.9.2024 kuka tahansa – niin yksityishenkilö kuin yhteisö – saa ehdottaa vuoden vapaaehtoista. Varkauden vuoden vapaaehtoinen voi olla pitkän linjan vapaaehtoistoimija tai uusi tulokas. Hän toimii vapaaehtoisena sydämellä ja innostaen millä alalla tahansa. Hän voi olla yhteisön kantava voima, taitava innostaja, kekseliäs toiminnan kehittäjä, siltojen rakentaja, erilaisten kohtaamisten synnyttäjä tai muuten ansioitunut ja aktiivinen vapaaehtoinen. Varkauden vuoden vapaaehtoiseksi ei voi valita henkilöä, joka saa hyväntekeväisyystyöstään rahallista korvausta (esim. vapaaehtoistyötä tarjoavan järjestön työntekijä) tai joka on julkisesti palkittu/huomioitu vapaaehtoistyöstä aikaisemmin. Ehdokasvaiheessa tulee ilmoittaa • ehdokkaan nimi ja/ tai selkeä tunniste vapaaehtoistyön tekijästä • lyhyt perustelu • ehdottajan nimi ja yhteystiedot Vuoden vapaaehtoista voi ehdottaa tästä linkistä https://q.surveypal.com/Varkauden-vuoden-vapaaehtoinen-202...