Siirry pääsisältöön

Luontokohteet

Joenmäenvuori

Joenmäenvuori sijaitsee keskeisellä paikalla Harjurannan kylää ja kohoaa kaikessa kauneudessaan 174 metrin korkeuteen, ja on siten Varkauden talousalueen korkein paikka. Joenmäenvuorella on aikojen saatossa ollut kolme erilaista tornirakennelmaa. Välirauhan aikana rakennettu torni palveli jatkosodan aikana mm. tähystyspaikkana idästä tulevien venäläisten koneiden varalta. Tähystäjinä toimivat lähinnä oman kylän sotilastytöt ja -pojat.
Vuorelle kulkee tie, mutta maastossa voi patikoida esim. luontopolkua pitkin. Se ei kuitenkaan sovellu huonojalkaisille eikä pienille lapsille, sillä maasto on joiltakin osin erittäin vaativa.

Myllypuro

Myllypuro erottaa varsinaisen kylämäisen asutuksen Joenmäenvuoresta. Luonnontilainen puro on noin 2,3 kilometrin pituinen. Vuonna 1995 tehdyssä maakunnallisessa tutkimuksessa Myllypuro sijoittui kahdenkymmenen arvokkaimman luontokohteen joukkoon Pohjois-Savossa. Puron ympäristössä kasvaa kaikkiaan 74 erilaista kasvia. Erään lähteen alapuolisessa purossa kasvaa kiiltolehväsammal, jota esiintyy koko maassa vain yhteensä muutaman kymmenen neliömetrin alueella.
Puron varrella on ollut 1800-luvun loppupuolella kaksi vesivoimalla toimivaa myllyä, joissa ainakin toisessa oli pärehöylä ja alkeellinen raamisaha. Nykyään näistä on muistona vain myllynkiviä.
Myllypuro, virtaava vesi

Luontopolku

Peisin kunto- ja luontopolku kulkee 4,3 kilometrin pituisen, joiltakin osin erittäin vaativan lenkin Harjurannan luontokirkon ja Peisin laavun läheisyydessä. Polulta on hyvä poiketa Peisin luolastoon ihmettelemään ja vilvoittelemaan, ja siirtymään ajatuksissaan taaksepäin jopa tuonne Peisin aikaan.

Luontopolun alkupiste opasteineen on Harjurannantien varressa, Varkaudesta tullessa vasemmalla puolella. Luontopolku päättyy Pukkikankaantien varteen, josta on vielä lyhyt kävelymatka takaisin Harjurannantielle, polun alkupisteeseen.

Luontopolkuun ja sen varren kohteisiin voit tutustua Harjurannan Nuorisoteatterin toteuttamien ääniopasteiden avulla.

Kurkkaa myös, mitä Retkipaikka ja Luontopolkumies kirjoittavat!
Luontopolku, kiemurteleva reitti puiden välissä

Peis Immosen luolasto

Peis Immosen luolasto sijaitsee myös Joenmäenvuorella. Perimätiedon mukaan tässä luolastossa asusti kesäisin 1900-luvun alkupuolella Peis-niminen yksinäinen mieshenkilö. Peisistä on olemassa varsin hupaisia tarinoita. Yhden tarinan mukaan hänen tapansa oli liikkua kesäisinkin vain suksilla.

Nykyisin Peis herätellään valtakuntaansa, mikäli luolastoa katsomaan tulevat ryhmät esittävät tilauksen riittävän ajoissa. Varkaudessa kesäkuussa järjestettävässä Vekara-Varkaudessa on ollut yhtenä ohjelmanumerona Peisin luolassa vierailu. Peisin kätkemä aarrearkku avaimineen on vieläkin löytämättä...

Peisin luolasto, kivien lomassa aukko syvemmälle onkaloon

Peisin laavu

Joenmäenvuorella palvelee Peisin laavu. Laavua voivat käyttää lenkkeilijät ja retkeilijät sekä luontokirkkoon tutustujat ja tilaisuuksien järjestäjät. Tilauksesta kyläyhdistys toimittaa laavulle myös polttopuita, mutta ilkivallan vuoksi niitä ei ole jatkuvasti saatavilla.

Peisin laavu, Eko Ropponen laavulla talvisaikaan


Luontokirkko

Luontokirkko rakennettiin talkoovoimin Joenmäenvuorelle vuonna 2000 lähes vuoren korkeimmalle paikalle kunnalta vuokratulle maalle. Kirkon vihki käyttöön piispa Wille Riekkinen ja kirkko on vapaasti kaikkien käytössä. Sisälle kirkkoon mahtuu istumaan noin 40 henkilöä, joten se on oivallinen paikka esimerkiksi pienimuotoisiin perhejuhliin. Joka kesä luontokirkolla vihitäänkin pariskuntia avioliittoon. Luontokirkon varaukset p. 046 845 7213 tai harjurannan.kylayhdistys(a)gmail.com.

Luontokirkko, seurakunnan pappi pitämässä jumalanpalvelusta
Varkauden seurakunnan järjestämä Metsäkirkko 12.8.2018

Luontokirkon vieraskirjan sadat nimet ja positiiviset kommentit osoittavat, että tämän kaltaiselle paikalle on todella tarvetta. Kyläyhdistys järjestää luontokirkolla joka vuosi jouluviikolla perinteisen Joulurauhan julistamisen yhteistyössä Varkauden seurakunnan kanssa.

Luontokirkolle ja Peisin laavulle pääsee perille autolla Joenmäentieltä haarautuvaa metsätietä pitkin. Kartta kohteeseen.

Valokuvaaja Timo Heinonen on ikuistanut kirkon ja ympäröivän luonnon kauneutta marraskuussa 2011, katso kuvat: https://www.flickr.com/photos/timoheinonen/sets/72157628059546604/

Luontokirkko, näkymä kirkon sisälle kesäaikaan

 

Kotakallion luonto- ja ajatelmapolku

Härmäniemessä sijaitsee Kotakallion luonto- ja ajatelmapolku, jonne on matkaa n. 4,5 kilometriä Harjurannantien risteyksestä. Itse polku on noin kaksi kilometriä pitkä ja sen varrelle on sijoitettu kaikkiaan neljäkymmentä kylttiä, joista osa kertoo ympäröivästä luonnosta ja osan on tarkoitus pysäyttää kulkija ajattelemaan. Polku on avoinna kaikille luonnossa liikkujille, ja tilauksesta polun varrella sijaitseva kota aukeaa ryhmille ruokailua yms. varten. Yhteydenotot Marketta Pöllänen, p. 040 543 8771 tai marketta.pollanen(at)luontowoimaa.fi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Juhannustanssit Kylätuvalla

Keskikesän juhlaa vietetään Harjurannalla juhannustanssien merkeissä! Kellohelmat heilumaan ja suunta Kylätuvalle, jossa tanssijalkaa herkistää supersuosittu Orkesteri Illanvarjo. Näissä tansseissa kukaan ei jää seinäruusuksi! Katettu tanssilavamme suojaa sateelta ja paahteelta. Kylätuvan kahvio ja Martin pubi tarjoilevat helpotusta janoisille ja pikkupurtavaa kaipaaville. Illan ohjelmassa on huomioitu myös perheen pienimmät, sillä salissa soivat kuumimmat rytmit lasten omassa diskossa. Juhannustanssit Harjurannan Kylätuvalla perjantaina 24.6. klo 17-21. Liput aikuisilta 10€ (sis. kahvi/tee). Lapsille discoon vapaa pääsy. Tervetuloa viettämään juhannusta Harjurannalle!

Ilouutisia tanssin ystäville!

Perinteinen Harjuranta-päivä järjestetään tänä vuonna lauantaina 24.7., kun kyläyhdistys tuo tanssimusiikkia Kylätuvalle. Luvassa on mukavaa menoa koko illaksi. Illan aloittaa klo 18 hurmaava Eija Kettunen, joka on niittänyt voittoja useissa laulukilpailuissa. Eijan meriitteinä mainittakoon Seniorilaulaja 2010 mestaruus, Mega Tähti 2014, Kainuun tangotaitokilpailun voitto 2016, Tangomaestro 2017, Laila ja Olavi -kilpailun seniorisarjan voitto 2017, SenioriMestarit laulukilpailun voitto 2018 ja Pentti Viherluoto -laulukilpailun voitto 2020. Eija Kettunen Eijan jälkeen lavan valtaavat illan pääesiintyjät Duo Tangokuningas Petri Hervanto säestäjänään Anssi Huotari (harmonikka, kitara ja laulu). Petri ja Anssi viihdyttävät tanssikansaa klo 19 alkaen. Kylätuvan pihamaalle rakentuu tanssilava, jolla kelpaa pyörähdellä, säällä kuin säällä.  Kannattaa siis kaivaa tanssikengät ja kellohelmat esiin, sillä nyt niitä pääsee tuulettamaan! Petri Hervanto Loppuillasta tunnelmoi trubaduuri Jere Hartik

Hallitus 2021

Harjurannan Kyläyhdistyksen vuosikokouksessa 28.6.2021 valittiin hallituksen puheenjohtaja sekä jäsenet kuluvalle toimikaudelle. Hallitus järjestäytyi 7.7.2021 kokouksessaan seuraavasti: Puheenjohtaja Jussi Mikkonen toimii myös rahastonhoitajana. Sihteeriksi valittiin Ida Markkanen, varapuheenjohtajaksi ja tiedottajaksi Tiina Immonen. Hallituksen muut jäsenet ovat Mika Immonen, joka toimii myös venepaikkavastaavana, Jaana Luostarinen, Marketta Pöllänen, Heimo Pöllänen sekä Ari Puustinen. Vuosikokouksen valtuuttamana hallitus kutsuu koolle tarpeelliset työryhmät, mm. alueiden kunnossapitoon, tapahtumajärjestelyihin sekä liikuntatoimintaan liittyen. Jos olet kiinnostunut osallistumaan kyläyhdistyksen toimintaan matalalla kynnyksellä, tule mukaan työryhmien toimintaan! Ota yhteyttä p. 046 845 7213 tai sähköpostitse harjurannan.kylayhdistys@gmail.com. Huomioithan, että toimimme vapaaehtoispohjalta, joten joskus vastaamisessa saattaa kestää.