Siirry pääsisältöön

Harjurannan kylä

Harjurannan kylä sijaitsee Varkauden kaupungissa, johon se on kuulunut vuoden 2005 alusta lähtien Kangaslammin ja Varkauden kuntaliitoksen myötä. 

Tutustu kylän historiaan täällä!

Kylän monet luontokohteet on pyritty esittelemään täällä!

Kylä numeroina

Kylä on pituussuunnassa n. 17 km ja leveydeltään n. 5 km. Kylä muodostuu Joutsenniemen, Härmäniemen, Unimäen, Mankilan, Huuhtauksen, Pukkikankaan ja Immolanmäen omamuotoisista alueista.

Kylätuvalta, joka toimii kylän keskuksena, on matkaa Varkauden kaupunkiin n. 14 km ja Kangaslammin kirkonkylälle 12 km.

Vuonna 2019 Harjurannan postinumeroalueella (78710) oli asukkaita 680, joista 
- naisia 305
- miehiä 375
- alle 16-vuotiaita 122
- 16 - 24-vuotiaita 38
- 25 - 44-vuotiaita 114
- 45 - 64-vuotiaita 215
- yli 65-vuotiaita 191

Talouksia postinumeroalueella 78710 on yhteensä 293, ja niiden keskikoko on 2,3 hlöä. Valtaosa talouksista on omistusasuntoja (269). Eläkeläistalouksia alueella on 125, lapsitalouksia 67. Yksinasuvien talouksia on 70.

Alueen asukkaat ovat pääsääntöisesti työssäkäyviä, keski-ikä alueella on 47-vuotta.

Harjurannan kylä on valittu Mikkelin läänin vuoden kyläksi vuonna 1995 ja Pohjois-Savon vuoden kyläksi vuonna 2002. Harjurantalainen Esko "Eko" Ropponen on valittu Vuoden kylähulluksi vuonna 2005 ja vuonna 2015 hänelle myönnettiin kyläneuvoksen arvonimi.

Kylätoiminta

Harjurannalle perustettiin kylätoimikunta 17.2.1980. Kylätoimikunnan ensimmäinen puheenjohtaja oli silloinen Harjurannan ala-asteen johtajaopettaja Reino Kirjonen. Kylän ensimmäinen kyläsuunnitelma laadittiin jo vuosi kylätoimikunnan perustamisen jälkeen. Kylätoimikunta toimi vireästi ja järjesti muun muassa rantakalailtoja ja puuro- ja äitienpäiväjuhlia. Toiminta laantui muutamaksi vuodeksi, mutta nousi uuteen kukoistukseensa vuonna 1989, jolloin puheenjohtajaksi valittiin Raija Ropponen. Neljä vuotta myöhemmin puheenjohtajan nuijan vastaanotti Esko Ropponen, jonka aikana tapahtuikin sitten paljon!

Harjurannan Kyläyhdistys ry perustettiin 12.5.1997 jatkamaan Harjurannan kylätoimikunnan työtä, ja yhdistysrekisteriin se on rekisteröity 28.4.1998.

Yhdistyksen tarkoituksena on edistää kylän asukkaiden yhteistyötä, omatoimisuutta, kylän elinkelpoisuutta sekä toimia sen asukkaiden yleisten ja yhteisten etujen valvojana, pyrkiä edistämään kylän vakinaisten ja vapaa-ajan asukkaiden viihtyvyyttä, harrastus- ja kulttuuritoimintaa ja yhteistyötä, sekä edistää palveluiden säilymistä alueella.


 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Juhannustanssit Kylätuvalla

Keskikesän juhlaa vietetään Harjurannalla juhannustanssien merkeissä! Kellohelmat heilumaan ja suunta Kylätuvalle, jossa tanssijalkaa herkistää supersuosittu Orkesteri Illanvarjo. Näissä tansseissa kukaan ei jää seinäruusuksi! Katettu tanssilavamme suojaa sateelta ja paahteelta. Kylätuvan kahvio ja Martin pubi tarjoilevat helpotusta janoisille ja pikkupurtavaa kaipaaville. Illan ohjelmassa on huomioitu myös perheen pienimmät, sillä salissa soivat kuumimmat rytmit lasten omassa diskossa. Juhannustanssit Harjurannan Kylätuvalla perjantaina 24.6. klo 17-21. Liput aikuisilta 10€ (sis. kahvi/tee). Lapsille discoon vapaa pääsy. Tervetuloa viettämään juhannusta Harjurannalle!

Hallitus 2021

Harjurannan Kyläyhdistyksen vuosikokouksessa 28.6.2021 valittiin hallituksen puheenjohtaja sekä jäsenet kuluvalle toimikaudelle. Hallitus järjestäytyi 7.7.2021 kokouksessaan seuraavasti: Puheenjohtaja Jussi Mikkonen toimii myös rahastonhoitajana. Sihteeriksi valittiin Ida Markkanen, varapuheenjohtajaksi ja tiedottajaksi Tiina Immonen. Hallituksen muut jäsenet ovat Mika Immonen, joka toimii myös venepaikkavastaavana, Jaana Luostarinen, Marketta Pöllänen, Heimo Pöllänen sekä Ari Puustinen. Vuosikokouksen valtuuttamana hallitus kutsuu koolle tarpeelliset työryhmät, mm. alueiden kunnossapitoon, tapahtumajärjestelyihin sekä liikuntatoimintaan liittyen. Jos olet kiinnostunut osallistumaan kyläyhdistyksen toimintaan matalalla kynnyksellä, tule mukaan työryhmien toimintaan! Ota yhteyttä p. 046 845 7213 tai sähköpostitse harjurannan.kylayhdistys@gmail.com. Huomioithan, että toimimme vapaaehtoispohjalta, joten joskus vastaamisessa saattaa kestää.

Ilouutisia tanssin ystäville!

Perinteinen Harjuranta-päivä järjestetään tänä vuonna lauantaina 24.7., kun kyläyhdistys tuo tanssimusiikkia Kylätuvalle. Luvassa on mukavaa menoa koko illaksi. Illan aloittaa klo 18 hurmaava Eija Kettunen, joka on niittänyt voittoja useissa laulukilpailuissa. Eijan meriitteinä mainittakoon Seniorilaulaja 2010 mestaruus, Mega Tähti 2014, Kainuun tangotaitokilpailun voitto 2016, Tangomaestro 2017, Laila ja Olavi -kilpailun seniorisarjan voitto 2017, SenioriMestarit laulukilpailun voitto 2018 ja Pentti Viherluoto -laulukilpailun voitto 2020. Eija Kettunen Eijan jälkeen lavan valtaavat illan pääesiintyjät Duo Tangokuningas Petri Hervanto säestäjänään Anssi Huotari (harmonikka, kitara ja laulu). Petri ja Anssi viihdyttävät tanssikansaa klo 19 alkaen. Kylätuvan pihamaalle rakentuu tanssilava, jolla kelpaa pyörähdellä, säällä kuin säällä.  Kannattaa siis kaivaa tanssikengät ja kellohelmat esiin, sillä nyt niitä pääsee tuulettamaan! Petri Hervanto Loppuillasta tunnelmoi trubaduuri Jere Hartik