Siirry pääsisältöön

Harjurannan kylä

Harjurannan kylä sijaitsee Varkauden kaupungissa, johon se on kuulunut vuoden 2005 alusta lähtien Kangaslammin ja Varkauden kuntaliitoksen myötä. 

Tutustu kylän historiaan täällä!

Kylän monet luontokohteet on pyritty esittelemään täällä!

Kylä numeroina

Kylä on pituussuunnassa n. 17 km ja leveydeltään n. 5 km. Kylä muodostuu Joutsenniemen, Härmäniemen, Unimäen, Mankilan, Huuhtauksen, Pukkikankaan ja Immolanmäen omamuotoisista alueista.

Kylätuvalta, joka toimii kylän keskuksena, on matkaa Varkauden kaupunkiin n. 14 km ja Kangaslammin kirkonkylälle 12 km.

Vuonna 2019 Harjurannan postinumeroalueella (78710) oli asukkaita 680, joista 
- naisia 305
- miehiä 375
- alle 16-vuotiaita 122
- 16 - 24-vuotiaita 38
- 25 - 44-vuotiaita 114
- 45 - 64-vuotiaita 215
- yli 65-vuotiaita 191

Talouksia postinumeroalueella 78710 on yhteensä 293, ja niiden keskikoko on 2,3 hlöä. Valtaosa talouksista on omistusasuntoja (269). Eläkeläistalouksia alueella on 125, lapsitalouksia 67. Yksinasuvien talouksia on 70.

Alueen asukkaat ovat pääsääntöisesti työssäkäyviä, keski-ikä alueella on 47-vuotta.

Harjurannan kylä on valittu Mikkelin läänin vuoden kyläksi vuonna 1995 ja Pohjois-Savon vuoden kyläksi vuonna 2002. Harjurantalainen Esko "Eko" Ropponen on valittu Vuoden kylähulluksi vuonna 2005 ja vuonna 2015 hänelle myönnettiin kyläneuvoksen arvonimi.

Kylätoiminta

Harjurannalle perustettiin kylätoimikunta 17.2.1980. Kylätoimikunnan ensimmäinen puheenjohtaja oli silloinen Harjurannan ala-asteen johtajaopettaja Reino Kirjonen. Kylän ensimmäinen kyläsuunnitelma laadittiin jo vuosi kylätoimikunnan perustamisen jälkeen. Kylätoimikunta toimi vireästi ja järjesti muun muassa rantakalailtoja ja puuro- ja äitienpäiväjuhlia. Toiminta laantui muutamaksi vuodeksi, mutta nousi uuteen kukoistukseensa vuonna 1989, jolloin puheenjohtajaksi valittiin Raija Ropponen. Neljä vuotta myöhemmin puheenjohtajan nuijan vastaanotti Esko Ropponen, jonka aikana tapahtuikin sitten paljon!

Harjurannan Kyläyhdistys ry perustettiin 12.5.1997 jatkamaan Harjurannan kylätoimikunnan työtä, ja yhdistysrekisteriin se on rekisteröity 28.4.1998.

Yhdistyksen tarkoituksena on edistää kylän asukkaiden yhteistyötä, omatoimisuutta, kylän elinkelpoisuutta sekä toimia sen asukkaiden yleisten ja yhteisten etujen valvojana, pyrkiä edistämään kylän vakinaisten ja vapaa-ajan asukkaiden viihtyvyyttä, harrastus- ja kulttuuritoimintaa ja yhteistyötä, sekä edistää palveluiden säilymistä alueella.


 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laituri ja ponttooneita myynnissä

Harjurannan Kyläyhdistys myy tarjousten perusteella laiturin ja 2 kpl ponttooneita.       Laituri nähtävillä Jokilahden uimapaikalla ja ponttoonit Kylätuvalla. Tavarat myydään siinä kunnossa kuin ne myyntihetkellä ovat, ilman palautusoikeutta.   Tarjoukset (1. tarjous laiturista ja 2. tarjous ponttooneista) tulee jättää 13.9.2020 mennessä Kylätuvan postilaatikkoon suljetussa kirjekuoressa. Tarjoukset avataan 14.9. ja voittajalle ilmoitetaan käsittelyn jälkeen. Tarjouksesta tulee käydä ilmi tarjoajan yhteystiedot (nimi ja vähintään puhelinnumero).   Voittaneen tarjouksen jättäjä sitoutuu maksamaan tarjoamansa summan kyläyhdistyksen ilmoittamalle tilille kahden päivän sisällä sekä kuljettamaan pois ostamansa tavaran omalla kustannuksellaan viikon sisällä.   Lisätietoja sähköpostilla harjurannan.kylayhdistys(a)gmail.com tai p. 046 845 7213

Hallitus 2021

Harjurannan Kyläyhdistyksen vuosikokouksessa 28.6.2021 valittiin hallituksen puheenjohtaja sekä jäsenet kuluvalle toimikaudelle. Hallitus järjestäytyi 7.7.2021 kokouksessaan seuraavasti: Puheenjohtaja Jussi Mikkonen toimii myös rahastonhoitajana. Sihteeriksi valittiin Ida Markkanen, varapuheenjohtajaksi ja tiedottajaksi Tiina Immonen. Hallituksen muut jäsenet ovat Mika Immonen, joka toimii myös venepaikkavastaavana, Jaana Luostarinen, Marketta Pöllänen, Heimo Pöllänen sekä Ari Puustinen. Vuosikokouksen valtuuttamana hallitus kutsuu koolle tarpeelliset työryhmät, mm. alueiden kunnossapitoon, tapahtumajärjestelyihin sekä liikuntatoimintaan liittyen. Jos olet kiinnostunut osallistumaan kyläyhdistyksen toimintaan matalalla kynnyksellä, tule mukaan työryhmien toimintaan! Ota yhteyttä p. 046 845 7213 tai sähköpostitse harjurannan.kylayhdistys@gmail.com. Huomioithan, että toimimme vapaaehtoispohjalta, joten joskus vastaamisessa saattaa kestää.

Harjurannan juhannustanssit

Harjurannan juhannustanssit  tanssitaan Kylätuvalla perjantaina 23. kesäkuuta klo 17 alkaen. Tuolloin  tanssikansaa saapuvat viihdyttämään Hanna Krans ja trio Make-Rami-Marlen. Hanna Krans on  Ylitorniolta kotoisin oleva pohjoisen tyttö, jonka elämään laulaminen on kuulunut vahvasti jo pienestä pitäen. Hanna on myös osallistunut vuosien varrella eri laulukilpailuihin, joista Sininen ja Valkoinen -laulukilpailusta lohkesi ensimmäinen sija vuonna 2019. Kesällä 2022 Hanna vieraili levytysstudiossa, josta tuomisina singlejulkaisu ”Ei virta mua vie”. Lauluntekijätiimin Jari Puhakka ja Annika Aakkula kanssa yhteistyö saa jatkoa vuoden 2023 uuden singlejulkaisun muodossa. Tutustu Hannan musiikkiin YouTubessa ! Trio Make-Rami-Marlen ei paljon esittelyjä kaipaa, sillä tämä aurinkoinen musiikkiryhmä on tuonut musiikin iloa jo useamman vuoden ajan eri tilaisuuksissa ympäri Varkautta. Kerrotaan kuitenkin, että  Make on Martti Holopainen (hanuri ja laulu), Rami on Raimo Suurholma (kitara ja laulu)